QnA no23 – MeQ

//QnA no23 – MeQ

QnA no23 – MeQ

Με τους meq ήξερα ότι ήταν ρίσκο να στείλω μήνυμα για κάποιου είδους γκεστ. Ήμουν σίγουρος ότι η πρόσκλησή μου θα δεχόταν άκυρο, μα αν δε το τολμούσα θα με έτρωγε. Είχα ακούσει κάποια κομμάτια τους και απλά με είχαν στοιχειώσει! Οι μελωδίες, η φωνή, η ατμόσφαιρα των βίντεο, η αίσθηση ότι όλο αυτό που βιώνουν τα μάτια και τα αυτιά μου δεν είναι από εδώ, μα είναι κάτι αλλόκοσμο!!!

Αυτό το πάτημα είχα όταν τους παρουσίασα την Λενόρ και προς μεγάλη μου έκπληξη, δέχτηκαν να γράψουν ένα κομμάτι, πατώντας στο πρώτο κεφάλαιο! Όταν άκουσα το αποτέλεσμα, θυμάμαι να βουρκώνω… Ήταν υπέροχο!

Ανέβηκε 13 Νοεμβρίου του 2015, 13 μέρες πριν από τα γενέθλια της Λενόρ και δυστυχώς, οι ρυθμοί της Αθήνας, μας έκαναν να απομακρυνθούμε μετά από αυτή την -ήδη εξ αποστάσεως- συνεργασία. Ο Κώστας Αναστασσόπουλος και η Βάλια Τσιμπλακάκη όμως είναι δύο καλλιτέχνες που θαυμάζω τρομερά. Είναι επίσης δύο άτομα που δεν μιλάνε πολύ. Αφήνουν να μιλήσει η μουσική τους για εκείνους.

Ας περάσουμε όμως στο qna, προτού με πιάσουν οι συναισθηματισμοί, χεχε…

***

1) Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μουσική και ποιες ήταν οι πρώτες επιρροές που σου έδωσαν την ‘’ώθηση’’;

Κώστας: Απ το καιρό που θυμάμαι τον εαυτό μου υπάρχει μουσική γύρω και μέσα μου. Οι επιρροές είναι άπειρες και δε μπορούν να κατατεθούν εδώ…

2) Θυμάσαι τον εαυτό σου να τραγουδά από πολύ μικρή ηλικία ή προέκυψε κάποια στιγμή στη ζωή σου και σε απορρόφησε ολοκληρωτικά;

Βάλια: Μου έχουν πει ότι άρχισα να τραγουδάω πριν αρχίσω να μιλάω. Όμως με τους MeQ είναι η πρώτη φορά που το κάνω πράξη.

3) Πώς ξεκινήσατε τους Meq και τι θυμάστε από τις πρώτες μέρες της δημιουργίας του σχήματος;

Κώστας: Οι MeQ είναι ένα σχήμα το οποίο συνέχεια μεταλλάσσεται και ξαναγεννιέται. Έτσι από ένα σχήμα αμιγώς κλασσικού avan garde κουαρτέτου, σήμερα πειραματίζεται με την ροκ σε όλες τις διαστάσεις της.

Βάλια: Οι MeQ ξεκίνησαν πειραματικά σαν μια ροκ προέκταση της avangarde μουσικής που κάναμε εκείνη την εποχή – δουλεύαμε ένα αλμπουμ το Voluntary Electrocution (2011) το οποίο φλέρταρε επικίνδυνα με τη ροκ και κάπως έτσι γεννήθηκε.

4) Η μουσική, για εμένα προσωπικά, είναι η πιο δυσνόητη μορφή έκφρασης της Τέχνης! Δε μπορώ να καταλάβω τη δημιουργική διαδικασία και αυτό με κάνει να την θαυμάζω και να της τρέφω το μέγιστο σεβασμό, τόσο για τη ίδια όσο και για τους δημιουργούς της. Περιέγραψε μας Κώστα, αν θες, τη διαδικασία που ακολουθείς όποτε γράφεις τη μουσική για ένα νέο κομμάτι.

Κώστας: Είναι πολύ δύσκολο να περιγραφεί αυτή η διαδικασία γιατί δεν υπάρχει-κατά τη γνώμη μου- μια μανιέρα του πως να γράφει κάποιος μουσική εκτός και αν γίνεται κατόπιν παραγγελίας… Τα πάντα γύρω μας είναι η αφορμή για να χρησιμοποιείς αυτά τα επτά μαγικά σημάδια που λέγονται : νότες.

5) Η φωνή σου Βάλια και ο τρόπος που δένεις τους στίχους σου, μου δίνουν μία αίσθηση ότι έχουν ως οδηγό το συναίσθημα κατά κύριο λόγο. Έχοντας ασχοληθεί λίγο με το θέατρο, όταν σε ακούω να τραβάς κάποιες νότες ή να κόβεις ‘’απότομα’’ κάποια τέτοια τραβήγματα, με κάνουν να υποθέσω τις δονήσεις στο στήθος και στο διάφραγμά σου όταν τραγουδάς και αυτό από μόνο του ειλικρινά με ανατριχιάζει! Πόσο δύσκολο είναι να δέσεις το συναίσθημα σε λέξεις και αυτές οι λέξεις, με τη σειρά τους, να δένουν τέλεια με τη μελωδία;

Βάλια: Η αλήθεια είναι ότι δεν θεωρώ τον εαυτό μου τραγουδίστρια (πιανίστα είμαι). Απλά το κάνω με τη ψυχή μου.

6) Το γκεστ σας στη σελίδα ήταν το κομμάτι Black Moon Is Rising (The dying wonderland of Lenore Corpse). Η μελωδία, σε συνδυασμό με τα φωνητικά της Βάλιας, κάθε φορά μου στέλνουν ανατριχίλες σε όλο το σώμα. Όχι μόνο η μυστηριακή ατμόσφαιρα του κομματιού, μα και η συνεχής κλιμάκωση, περιγράφουν τέλεια το ταξίδι της Λενόρ μου και γι αυτό σας είμαι τρομερά ευγνώμων! Τι θυμάστε από την δημιουργία του συγκεκριμένου κομματιού;

Κώστας: Φαντάσου έναν έναστρο ουρανό με ένα ολόγιομο μαύρο φεγγάρι… Μαγεία! Κάτι λείπει, που είναι και ζει κάπου αλλού…

Βάλια: Υπάρχει ένα κοινό στοιχείο μεταξύ της Lenore και αυτού που είχαμε στο μυαλό μας, η μυστηριακή ατμόσφαιρα και τα μαγικά αυτά πλάσματα τα οποία κινούνται μεταξύ αυτού του κόσμου και ενός άλλου.

7) Ποιο στάδιο της μουσικής σας απολαμβάνετε περισσότερο ο καθένας: το γράψιμο των κομματιών, τις ηχογραφήσεις στο στούντιο ή τη ζωντανή εκτέλεσή τους; Αν μπορείτε να ξεχωρίσετε κάποιο, γνωρίζω ότι ίσως να είναι δύσκολο, σε ποιο νιώθετε πιο άνετα και γιατί;

Κώστας: Προσωπικά απολαμβάνω τη στιγμή που γεννιέται η μουσική ιδέα και “κάθονται” οι πρώτες νότες.

Βάλια: Κάθε στάδιο δημιουργίας έχει την ομορφιά του και την ιδιαιτερότητά του. Ειλικρινά δεν μπορώ να τα ζυγίσω και να πω αυτό είναι λίγο καλύτερο απ το άλλο. Κάποιες στιγμές όταν έχει τελειώσει η δουλειά και είσαι με το γκρουπ και βγαίνουν όμορφα πράγματα λες ‘’αυτό είναι’’. Κάποιες άλλες όμως αναπολείς όλη τη διαδρομή.

8) Πέρα από το live της Παρασκευής, τι να περιμένουμε από τους meq στο μέλλον;

Κώστας: Πολλές ιδέες οι οποίες στήνονται.

Βάλια: Σκεφτόμαστε αυτή τη σεζόν να κάνουμε αρκετές εμφανίσεις. Stay tuned!

9) Θα θέλατε να πείτε κάτι, ή να αφήσετε κάποιο μήνυμα για κλείσιμο, για τους ακόλουθους της σελίδας;

Κώστας: Η μαγεία είναι δίπλα σου. Ανακάλυψέ την!

Βάλια: Τα όμορφα μυαλά όμορφα καίγονται!

Η σελίδα των meq στο fb είναι: https://www.facebook.com/ModerneQuartet/

Το κομμάτι των meq για την Λενόρ, μπορείτε να το τσεκάρετε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=b8O79Y9_YWU

Κώστα και Βάλια σας ευχαριστώ ολόψυχα όχι μόνο για το κομμάτι, μα και για τον χρόνο σας γι αυτό το qna. Να είστε πάντα υγιείς, δημιουργικοί και ευτυχισμένοι και είθε να δείτε τους meq όπως τους ποθείτε!!!

(30/8/2017)

By | 2018-05-10T21:07:14+00:00 Μάιος 10th, 2018|